centrum (stadsdeel)

  • De Kanaalstraat werd in 1860 aangelegd en werd genoemd naar het naburige kanaal. Op 28 Februari 1921 werd de naam veranderd in Dr. Kuyperstraat.

  • Het Korte Groenewegje werd waarschijnlijk zo genoemd vanwege de aanwezige beplanting. Of misschien werd de straat wel vernoemd naar een vroegere bewoner, de schuitenvervoerder Groenewech.

  • Het  Nagtegaalspadwas een landweggetje dat liep vanaf het Lange Voorhout noordwaarts tot aan de nieuwe weg en vaart (de Mauritskade).

  • De naam Pinksterbloemenstraatwerd op 13 september 1911 bepaald en werd, waarschijnlijk, vernoemd naar het huis de Pincsterblom in de Stationsbuurt.

  • De gemeentearchitect Willem van der Waeyen Pieterszen ontwikkelde tot 1858 een plan voor een villapark. Hij bedacht als structuur een kruis dat gevormd werd door twee elkaar kruisende lanen, de brede Sophialaan die bij de Willemskerk uitkwam en de Alexanderstraat die de tweede viool moest gaan spelen.

  • De lange Riouwstraat, aangelegd in 1879, min of meer evenwijdig aan de kustlijn, tussen de Timorstraat en de Koninginnegracht, heeft haar voor het Archipelkwartier kenmerkende karakter grotendeels bewaard.  

  • Voor het eerst sinds de reformatie werd in 1878 het silhouet van de stad weer gemarkeerd door een roomse kerktoren. De kerk aan de Parkstraat werd in de jaren 1875-1878 gebouwd naar een ontwerp van architect P.J.H. Cuypers. Het gebouw is van binnen beschilderd met motieven en voorstellingen. De toren is ruim 90 meter hoog.

  • Mr. Johan Pieter Vaillant, heer van Hei en Boeicop (1822-1896) was van 1863-1887 lid van de Haagse gemeenteraad. Hij woonde op het Buitenhof 7. Het is opvallend dat in een wijk waarvan de straten naar beroemde schilders genoemd zijn (de Schilderswijk), een brede hoofdstraat naar een wethouder genoemd is. De laan begint bij het Vaillantpleinen eindigt bij De Put (het viaduct onder het spoor door bij de kruising met de Parallelweg).

  • Eigenaren in het bouwplan Wester Bouwgrondmaatschappij drongen in 1896 aan op spoedige naamgeving van de al bewoonde straten in dit deel van Den Haag. De gemeentearchivaris stelde voor om de namen te gebruiken van grondeigenaren die aan de overkant van de Loosduinsevaart zaten. 

    -De Van Goghstraat loopt vanaf de Zusterstraatnaar de Rozenburgstraat

  • De Weversplaatsligt in het centrum van Den Haag op het kruispunt van de Vlamingstraat, Spuistraat, Wagenstraat en Venestraat. Vanuit Schotland, Engeland en Vlaanderen werden in de 14e eeuw schapenvellen aangevoerd ten behoeve van de lakenindustrie. Dat was het gevolg van de aanwezigheid van het hof, waar de leden van de grafelijke hofhouding in laken gekleed moesten gaan.

  • Wolfgang Mozart was een beroemde Oostenrijkse musicus en componist. Mozart woonde enige tijd in Den Haag. Op 13 maart 1933 werd er een straat naar hem vernoemd.

Pagina 2 van 2