Verdwenen straten
3e Van der Kunstraat
Leopoldus Johannes Antonius van der Kun was een veelzijdig ingenieur die na zijn opleiding bij de artillerie- en genieschool in Delft vele functies bij de Waterstaat bekleedde. In 1913 werden drie straten naar hem...
Bautzenburg
Bautzenburg, of Bauschz'nburg. Een groep kleine huisjes in een hofje aan de Drogersdijk. Johannes Christoffel Bausch was de eigenaar van deze woningen.
Blauwe Gang
De Blauwe Gang of Blauwe Poort was een oude steeg die de achteruitgang vormde van het fameuze Maison Krul. Dit eeuwenoude nauwe straatje verviel in 1947.
Boksdoorndwarsstraat
In 1929 werd een straat in de Heesterbuurt vernoemd naar een doornige plant.
Brugmanstraat
De Brugmansstraat in Laakkwartier werd vernoemd naar Antonius Brugmans, hoogleraar in de Wijsbegeerte aan de Universiteit van Franeker.
Citadel
Het Citadel was een stuk grond aan het einde van het Kolenwagenslag, met een oud huis, waarin vier tot zes gezinnen woonden.
Columbusstraat (L)
Dat de ontdekkingsreiziger Columbus in tegenstelling tot zijn tijdgenoten doorhad dat de wereld niet plat was maar rond, is een verzinsel uit de romantiek. Dat maakt zijn prestatie echter niet minder groot. -In 1907 werd daarom de Columbusstraat in...
Diefsteen
Daar waar groepen mensen bij elkaar gaan wonen, ontstaat behoefte aan orde, gezag en een bijbehorende gevangenis. In een overwegend met hout bebouwde omgeving werd een stenen gevangenis een Steen genoemd.
Douwes Dekkerstraat
Eduard Douwes Dekker was een Nederlands schrijver, bekend onder het pseudoniem Multatuli. Hij heeft drie straten in Spoorwijk. De Douwes Dekkerstraat, de Multatulistraat en de Max...
Elsemoerstraat
Het Elsemoerstraatje liep vanaf het Lage Zand naar het Spui. De straat is waarschijnlijk vernoemd naar Elsje Moer, een populaire vroedvrouw die in de buurt zeer bekend was. De beroemdste tijdelijk bewoner van de straat was de vrouwenveroveraar...
Evertsenstraat (L)
In 1907 werd de Evertsenstraat in de gemeente Loosduinen gesticht. In 1923 werd Loosduinen geannexeerd door de gemeente Den Haag. Vanaf dat moment hadden de ex-Loosduinse straatnamen het achtervoegsel (L). Dus Evertsenstraat(L).
Faustslop
Het Faustslop liep van de Nieuwe laantjes naar de Weststraat (Scheveningen).