Honsholredijkstraat

De Honsholredijkstraat was een straat in de Schilderswijk en werd vernoemd naar een naburig dorpje in het Westland. De straat werd in 1894 gesticht. In de loop van de 20e eeuw werd de straatnaam in de spreektaal echter steeds meer verbasterd in Honselersdijkstraat waarna de gemeente Den Haag in 1995 besloot om de naam dienovereenkomstig aan te passen.

Honsholredijkstraat
Honsholredijkstraat
De stadhouder Frederik Hendrik liet na 1620 in de heerlijkheid Honsholredijk een buitenplaats bouwen.
De stadhouder Frederik Hendrik liet na 1620 in de
heerlijkheid Honsholredijk een buitenplaats bouwen.

Het paleis

In een ver verleden heette het dorpje Honselersdijk Hunsel, Honshole, Honsele of Honsholredijk. Het woord dijk verwijst naar een verlengde terp. In Honselersdijk staat een gebouw dat de Nederhof wordt genoemd. Dit zijn de restanten van wat ooit het Hof Honselersdijk was.

Al omstreeks 1260 wordt in archivalia gesproken van een huis 'in Hontsele'. In 1612 kocht de stadhouder Frederik Hendrik de heerlijkheden Naaldwijk, Honsholredijk en Wateringen. Vanaf 1620 was hij als gevolg van bijvoorbeeld het kapen van de zilvervloot een vermogend man geworden. Hij liet het huis afbreken op twee achtkantige torentjes na en vervangen door een prachtige buitenplaats.

Na de dood van Frederik Hendrik diende het paleis 30 jaar lang als jachtslot en kunstgalerij van de Oranjes. Zij gaven als woonhuis echter de voorkeur aan Het Loo, Dieren of Soestdijk. In de jaren die volgden wisselde verschillende eigenaren elkaar af waarna in 1798 het huis werd leeggehaald en de inboedel verkocht. De meeste schilderijen en kunstvoorwerpen werden meegenomen door de koning van Pruisen. De overgebleven schilderijen gingen naar de Nationale Kunstgalerij in Huis ten Bosch.

De sloop van het paleis

Na de bezetting door Napoleon kwam in 1813 de prins van Oranje terug naar Nederland. Een jaar later adviseerde de Dienst Domeinen, het verkoopkantoor van de roerende eigendommen van de Nederlandse staat, om de boel af te breken. De koning stemde in met dit advies, en in december 1814 werd het ontredderde paleis verkocht om direct daarop te worden afgebroken. Slechts een oostelijk bijgebouw bleef bewaard.

Honselersdijk behoorde voor 2004 tot de gemeente Naaldwijk. Daarna werd het één van de elf kernen van de gemeente Westland.

De Honsholredijkstraat in 1981
De Honsholredijkstraat in 1981
De Honsholredijkstraat bij huisnummer 57.
De Honsholredijkstraat bij huisnummer 57.

De naamswijziging van de straat

De Honsholredijkstraat in de Schilderswijk werd dus vernoemd naar het dorp in het Westland. De naam van het dorp Honsholredijk werd in de 20e eeuw echter gewijzigd in Honselersdijk. De Haagse straatnaam wijzigde niet mee. Honselersdijk ligt dicht bij Den Haag en veel Hagenaars waren bekend met deze plaatsnaam. De naam van de straat werd daarom in de spreektaal steeds meer verbasterd naar Honselersdijkstraat.

Halverwege de jaren 90 van de 20e eeuw werden de huizen in de straat afgebroken en vervangen door nieuwbouw. De naam werd bij deze gelegenheid aangepast.

De Honselersdijkstraat in maart 2015.
De Honselersdijkstraat in maart 2015.
De Honselersdijkstraat bij huisnummer 14. De hijskraan op de achtergrond staat op het Buitenom.
De Honselersdijkstraat bij huisnummer 14.
De hijskraan op de achtergrond staat op het Buitenom.